De angst bubbel van het geloof

Geloof, religie en de angst. Mijn angstbubbel ontstond in mijn jeugd bij de Jehovah’s getuige. Een geloofsovertuiging die mijn moeder aanhing. Als kind wist ik niet beter en ik kon daar natuurlijk niet bewust mijn keuzes in maken. Ik geloofde mee, ik deed wat er gevraagd werd en ik deed niets wat niet mocht. Vooral dat laatste werd bepalend in mijn latere leven. De angst dat ik fouten zou maken was/ werd extreem en soms voel ik die angst nog steeds. Ik dacht dat ik ervan los was, maar dat bleek onlangs nog niet het geval.

De doofpot breekt open

De Jehovah’s getuigen stonden wederom in het nieuws. Het rapport over het seksueel misbruik binnen deze organisatie mocht openbaar gemaakt worden tot grote weerstand van de geloofsgemeenschap zelf. Op een avond was dit het onderwerp van gesprek in het tv programma van Eva Jinek. Ik ben al lang geleden uit deze religie/ gemeenschap gestapt, maar ik was nieuwsgierig naar de discussie. Er kwamen twee vrouwen aan het woord en zij vertelden over hun jeugdervaringen met betrekking tot seksueel misbruik van geloofsgenoten en de gevolgen hiervan.

Het geloofssysteem

Dat misbruik in alle gelederen voorkomt, is helder. Waar het om gaat is hoe er daarna mee wordt omgegaan. Een gesloten gemeenschap die het zelf ‘oplost’ zonder aangiftes of hulpverlening roept vraagtekens op. De ‘oplossing’ zoals het binnen deze gemeenschap gaat: je vertelt je verhaal, de pleger wordt voor een poosje uit de gemeenschap gesloten en wordt na ‘berouw’ weer hersteld. Jijzelf die is misbruikt wordt geacht om te vergeven en alles is weer koek en ei. Dit even kort door de bocht. Er wordt hier voorbijgegaan aan alle emoties als pijn, boosheid en onmacht van degene die misbruikt is.

Mijn persoonlijke ervaring

Mijn misbruikervaring was anders, omdat mijn ervaringen binnen mijn gesloten familiesysteem plaatsvonden. Niemand wist het. Eigenlijk zat ik opgesloten in een gesloten bubbel van het gezin en vervolgens in de gesloten bubbel van religie. Terwijl ik op een avond Eva Jinek zat te kijken werd ik intens geraakt, al kon ik niet benoemen wat het precies was. Ik kreeg het ijzig koud, niet een beetje koud. Het was alsof ik in een koelcel belandde waarbij ook mijn botten spontaan leken te bevriezen. Ik bevroor. Lees ook mijn blog van Januari: Vluchten, vechten en bevriezen.

De angstbubbel

Ik kon niet slapen die avond. Pas rond half drie viel ik in slaap tot vier uur. Klaarwakker en rillerig. Om half zeven weer ingeslapen tot acht uur en ik begreep dat er nog iets op te lossen was, dat er iets te helen viel. Tijdens mijn meditatie vroeg ik aan mijzelf, mijn innerlijke ik, wat er aan de hand was waarbij mij een gevoel van angst overviel. Angst voor wat? Ik ben tenslotte al eerder met deze angsten aan de slag geweest en ik was van mening dat ik dit al had overwonnen. De angst om fouten te maken en om te falen bleek een diepere laag te hebben geraakt. Ik voelde de angst in mijn hele lichaam tot diep in mijn ziel, ik voelde mij wederom het kleine meisje dat elke stap nadacht om maar geen fouten te maken. Want anders volgde er straf van mamma (en die was niet mis), de bedreigingen van pappa, Satan en zijn demonen loerden overal volgens deze religie, je komt niet in de nieuwe wereld (waar dat ook mag zijn) of je werd uitgesloten.

Stap voor stap

Vele angsten en trauma’s heb ik inmiddels overwonnen. Stap voor stap kom ik daar waar ik wil zijn. Ook deze oude angst heb ik nu losgelaten na eerst te kijken, te voelen en te erkennen dat deze diepe angst ergens nog in mijn systeem verstopt zat. Het was de angst van toen en die angst heeft nu geen enkele toegevoegde waarde meer.  Dus knop DELEATE ingedrukt en RESET!

Angst is een keuze

Er bestaan twee emoties: liefde en angst. Je kunt leven uit liefde of vanuit angst. En angst omhelst alle negatieve emoties.  Er zijn mensen die liever voorbij  willen gaan aan deze nare gevoelens en het laten voor wat het is. Dat betekent echter dat zij krampachtig gaan leven.  Zij ontwijken situaties of vluchten in negatief gedrag en/of vragen om medicatie om de angst te onderdrukken. Angst belet je om stappen zetten die belangrijk zijn voor je geluk en vooruitgang. Religie belette mij om stappen te zetten. Wanneer je bereid bent om de angsten te erkennen en er iets positiefs mee te doen dan maak je ruimte voor liefde. Uit ervaring weet ik dat dit mogelijk ook al is het niet altijd gemakkelijk. Maar op wilskracht kun je heel veel meer dan je denkt!

Bewustwording

Door je bewust te zijn dat elke angst ergens ontstaan is en ook op te lossen is, heb je de helft al gewonnen. Ben je er klaar mee om vanuit angst te leven en vanuit angst je keuzes te maken? Wil je meer liefde in je leven? Heb jij wensen die geblokkeerd worden door je angst? Kies je voor liefde of kies je voor angst? Durf jij het aan om naar je angsten te kijken en ze te DELEATEN en te RESETTEN? Als je hierbij mijn hulp wilt, kun je een afspraak maken door naar de contactpagina te gaan: https://praktijkdeoverwinning.nl/contact/

Je bent het waard!

 Liefs, Yvonne❤️