Een paniekaanval is lastig en vermoeiend. Wat gebeurt er precies? Komt een paniekaanval zomaar? Hoe kun je de baas worden over paniekaanvallen? Wat kun je doen om te voorkomen? Kun je er vanaf komen?

Symptomen van een paniekaanval:

  • Het zweet breekt je uit
  • Hoge ademhaling, gevoel van geen lucht kunnen krijgen
  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Duizelig en zweverig gevoel
  • Flauwvallen

Adrenaline

Adrenaline is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat er actie is of actie komt. Denk hierbij aan een sporter. Er wordt adrenaline in het lichaam aangemaakt zodat de sporter in staat is te presteren. Zo wordt het stresshormoon ingezet én het stresshormoon wordt verbruikt tijdens de actie die de sporter verricht. Mooi opgelost.

Adrenaline zorgt er ook voor dat je op een stressmoment direct kunt handelen. Je bent dan in opperste staat van alertheid. Deze alertheid is vastgelegd in ons oerbrein die er voor zorgt dat we kunnen vluchten, vechten of bevriezen wanneer dat nodig is. Tot zover gaat alles goed.

Adrenaline en paniek

Maar op het moment dat het oerbrein ofwel de stresshormonen (on)bewust verkeerd zijn ingezet, gaat het mis. Toen je bijvoorbeeld had willen vluchten, maar dit niet kon. Denk hierbij aan seksueel misbruik. Daardoor bevroor je en de vrijgekomen vluchtstresshormonen werden niet verbruikt en werden opgeslagen in je lijf. Vervolgens kan dat maken dat je continue ‘aan blijft staan’ en continue alert bent voor eventueel gevaar.  Zodra er een beeld, geluid of situatie is die, soms onbewust, herinnert aan de misbruikervaring worden de vluchtstresshormonen geactiveerd en ontstaat er paniek.  Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/vluchten-vechten-en-bevriezen/

Daarbij zijn overbelasting, teveel hooi op je vork, vermoeidheid, spanning en angst, oorzaken die ervoor zorgen dat je lichaam uitgeput raakt. Een teveel aan gedachten geeft een overlood aan energie die vooral in het hoofd blijft. Het hoofd raakt te vol, je begint te zweven, hoge ademhaling met als gevolg hyperventilatie, paniek of psychose. Je bent niet meer geaard en staat niet stevig op de grond.

Veelal zijn oorzaken gelinkt aan jeugdervaringen waarbij je bijvoorbeeld moest presteren, een te grote verantwoordelijkheid moest dragen, gepest bent of andere onverwerkte ervaringen.

Kortom door traumatische ervaringen is de stresshormoonhuishouding/ adrenalineaanmaak in de war geraakt. Paniek ontstaat dus niet zomaar, er is altijd een onderliggende reden. Paniek geeft aan dat er teveel gedachten/energie in het hoofd blijft vastzitten en dan is het zaak om deze overlood te stabiliseren en te zoeken naar de oorzaak.

Eerste hulp bij paniek

Uit eigen ervaring weet ik dat er een splitsecond vooraf gaat aan de paniek. In die splitsecond heb je de keus om te panieken óf om iets zinnigs te ondernemen. Misschien moet je eerst leren zien of voelen dat dit splitsecond er is. Ik hoor je denken, nee hoor, mij overvalt de paniek. Bij deze de tip om eerst te onderzoeken voordat je jezelf blokkeert door deze gedachte.

Wanneer er iemand in de omgeving is, kan deze persoon je helpen door zijn/haar handen met een zachte druk op je schouders te leggen. Vraag deze persoon rustig tegen je praten om jou te laten weten dat je nu veilig bent. Een stevig vasthouden kan je veiligheid bieden.

Ben je alleen ga dan op de grond op je buik liggen en de handpalmen naar de grond gericht, haal diep adem door de neus en blaas lang uit via de mond. Neem een douche of ga buiten lopen. Zout is zeer aardend. Handen, vingertoppen of voeten in het zout helpt je om weer te aarden. Ook zoute pinda’s eten is aan te bevelen.

Staan als een boom

Het staan als een boom voorkomt paniek, reguleert en verlaagt emoties. Een boom staat stevig, maar kan meebewegen in de wind. Staan als een boom:

  • ga met twee benen op de grond staan, knieën iets gebogen. Kun je niet staan, ga dan zitten met de voeten naast elkaar op de grond
  • plaats je voeten zo stevig mogelijk op de grond, de hielen en alle tenen maken contact met de grond en je beweegt wat heen en weer
  • stel je voor dat je Donald Duck platvoeten hebt en/of dat er wortels vanuit de voeten de grond ingaan
  • schouders laten zakken en zwaar laten hangen
  • kijk naar een plek voor je op de grond
  • neem een diepe ademhaling en laat je buik opbollen alsof je in je buik een ballon opblaast waardoor de buik zichtbaar uitzet. Je kunt een hand op je buik leggen om te oefenen
  • blijf deze ademhaling herhalen terwijl je als boom staat. Door dit te oefenen, kun je vaker en op andere momenten deze ademhaling inzetten of zelfs integreren
  • laat beide handen langs het lichaam naar beneden hangen
  • denk nu: ik stuur al mijn gedachten en overtollige energie de grond in
  • mogelijk gaan je handen tintelen/worden je benen zwaar en dat is goed
  • blijf zolang in deze houding totdat je voelt dat er weer rust is of zolang het goed voor jou voelt

Wat je in deze oefening doet, is de overlood aan gedachten en overtollige energie door je lichaam naar beneden sturen. Je hebt namelijk een heel lichaam en niet alleen een hoofd waar je alles in hoeft vast te houden. Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/invloed-van-aarden/

Paniekaanvallen overwinnen

Zoals ik eerder aangaf, is paniek er niet zomaar en paniek heeft een functie. De functie die je vertelt dat er nog iets belangrijks is waar je naar mag kijken. Als eerste kijk je naar jouw systeem op dit moment zoals relaties, werk of vriendschappen. Wie of wat geeft goede energie ofwel waar wordt je blij van?  Wie of wat maakt jouw leven zwaarder en moeilijker? Misschien wordt er op je werk teveel van je verwacht of ben je vrienden ontgroeit. Misschien ben je wel heel hard aan het werken om aardig gevonden te worden en vergeet je hierbij jezelf. Zo heeft ieder zijn eigen referentiekader, angsten en dogma’s en zijn deze niet allemaal nu te benoemen.

Kun je daar geen directe antwoorden vinden, dan ga je naar eerdere ervaringen die nog niet verwerkt zijn. Heb je jezelf beloofd om niet meer te kijken naar die vervelende ervaring? Maak dan de keuze of je de rest van je leven met deze rugzak wilt blijven lopen of dat je het nu gaat oplossen. Taboes doorbreken! Jij mag er zijn net als jouw ervaringen en emoties.

Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om het verleden aan te kijken. Wat ik je wel kan vertellen is dit: ik heb na lang beraad met mezelf de keus gemaakt (eigenlijk moest ik wel)  om ervaringen en emoties te durven zien en voelen. Als ik wist dat ik er zoveel beter, lichter en blijer van zou worden dan had ik het jaren eerder gedaan.

Dus JA, je kunt van paniekaanvallen afkomen, ze voorkomen en zelfs overwinnen. Jij bent de baas en niet de paniek!

Dank je wel dat je dit blog hebt gelezen. Deel het gerust en als jij hulp nodig hebt, kun je hier een afspraak maken: yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne