Feiten zijn onveranderlijk

Feiten en emoties zijn twee verschillende zaken. In dit blog leg ik dat zo goed mogelijk uit. Feiten zijn gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en zijn onveranderlijk. Iedere gebeurtenis geeft emoties. Leuke of nare emoties. Leuke emoties geven een goed gevoel. Prima. Nare emoties hebben aandacht nodig. Maar wat je aandacht geeft groeit toch? Klopt. Het gaat erom hoe je deze aandacht invult. Een nare gebeurtenis geeft emoties als verdriet, pijn, boosheid etc. Wat kun je doen met emoties die je nare gevoelens geven?

Emoties zijn veranderbaar

Wanneer je de juiste aandacht geeft aan deze gevoelens kun je de nare gevoelens snel(ler) loslaten. Wanneer je deze gevoelens echter geen aandacht geeft, blijven ze ergens in je systeem vast plakken. Vervolgens beïnvloedt dat keuzes en kan het een lastige impact hebben op je leven. Dat is een feit.

Wat is juiste aandacht?

1. Als een kind valt en er wordt liefdevol op gereageerd, dan zal het verdriet en pijn sneller overgaan. De emotie mag er zijn.
2. Wordt er geen aandacht gegeven, dan zal het kind langer blijven hangen in zijn pijn en verdriet. Het kind kan hiermee zelfs (onbewust) de pijn en verdriet langer in stand houden. Ook kan het kind op een andere manier om aandacht gaan vragen die veelal niet positief is. Hiermee leert het kind dat emoties er niet mogen zijn en weggestopt moeten worden.
3. Je kunt ook teveel, te lang of te vaak aandacht geven waardoor de pijn en het verdriet langer dan nodig aanhoudt.

Met deze uitgangspunten in gedachten kun je dit vertalen naar een volwassene. Wanneer er een nare gebeurtenis plaatsvindt, heb je dus drie opties:

1. Accepteer de emoties die ontstaan door de gebeurtenis. Tenslotte zijn emoties een onderdeel van ons leven. Geef het aandacht door jezelf de ruimte te geven om deze gevoelens te uiten. Het mag er zijn.
2. Stop de tranen weg, onderdruk de emoties en loop door. De doofpot of rugzak wordt geboren.
3. Door te lang aandacht te blijven geven aan de emoties kun je meerdere valkuilen tegenkomen. De valkuil van klagen die maakt dat je niet meer verder komt dan dat. Ook de valkuil van slachtofferen ligt hierbij op de loer.

Accepteer de emoties

Ik focus mij nu op de eerste optie door emoties te accepteren. Zelf heb ik heel wat ervaring met emoties en hoe daar mee om te gaan. In het begin vond ik het enorm moeilijk om mijn emoties te uiten aangezien ik dat niet geleerd had. Ik had de opties gezien die negatief waren en slechte resultaten gaven. Mijn ouders waren het voorbeeld hoe het niet moest. Ondanks dat, heb ik mij ook laten verleiden tot klagen en slachtofferen.

Totdat ik tijdens mijn therapietijd leerde dat emoties mochten bestaan. Ook leerde ik om te communiceren met de mensen om mij heen. Ik vertelde hen over wat ik voelde. Lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Gewoon: ‘Ik ben zooooo boos!’ Vervolgens vroeg ik hen om mij de ruimte te geven en mij te laten doen wat ik doen moest. Praktisch betekende dit dat ik in mijn kamer mocht en kon schreeuwen, schelden en huilen. Daarbij zette ik in mijn hoofd de wekker. Dan ging de knop om, terug naar de dagelijkse dingen. Soms lukt dat vanzelf, soms moest ik mijzelf een schopje geven of ik ging een rondje buiten lopen.

Blokkerende, oude emoties

Feiten kun je niet veranderen, maar de emoties eromheen wel. Het is nooit te laat om te werken met emoties die ontstaan zijn na of tijdens nare gebeurtenissen die lang geleden plaatsvonden. Ik heb ervaren dat je na lange tijd kunt opruimen. Lees hierover mijn boek Wilskracht en Engelengeduld waarin ik tips, inzichten en ervaringen deel.

Opruimen of bewaren

Je kunt het zo zien: stel je voor dat je letterlijk vooruit wilt lopen, maar er liggen allerlei obstakels /dingen voor je. Wat doe je dan? Je haalt de dingen die op je pad liggen weg. Vertaal het vooruit lopen naar persoonlijke vooruitgang of ontwikkeling en vertaal de obstakels naar o.a. oude gedachtenpatronen, dogma’s, pijn, verdriet, boosheid, (faal)angst, dwang, minderwaardigheid. Wanneer je dit allemaal opruimt, zul je merken dat er ruimte komt. Waar kies jij voor: opruimen of bewaren? Wanneer je opruimt, maak je ruimte in je leven, ruimte voor nieuwe en positieve ervaringen, ruimte om aan je dromen te werken. Wat is jouw droom?

Voor vragen of een afspraak: yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne❤️
.