Kopzorgen, van migraine tot psychose

Hoofdpijn en andere kopzorgen als migraine, psychose, hyperventilatie, beren op de weg zien en piekeren zijn niet alleen vermoeiend, maar kunnen je ook uitputten. Het lichaam is als een zender, want de symptomen van het lichaam vertellen dat er iets mis is en dat het dus tijd is voor actie. Actie die ervoor zorgt dat het hoofd rust kan krijgen in plaats van het continue overbelasten van de hersens.

Kortsluiting
Wanneer je bijvoorbeeld teveel prikkels/gebeurtenissen ervaart of hebt ervaren, raken delen van de hersenen in de war met als gevolg dat de hersenvliezen overprikkeld raken. Daardoor ontstaat er een soort kortsluiting die tevens vermoeidheid, tintelingen of sterretjes veroorzaken. Zelfs licht en geluid worden je teveel. Bovenstaande kopzorgen zijn het gevolg van overbelasting zoals denken, piekeren én onverwerkte trauma’s. Het ‘teveel aan je hoofd hebben’ effect. Tegelijkertijd blijf je maar doorgaan. Juist dat doorgaan of er niets aan de hand is, maakt dat je lichaam nog sterkere signalen zal afgeven.

Patronen en dogma’s
Aanvankelijk begint het lichaam lichte klachten te geven. Echter, het lichaam komt met grover geschud als hyperventilatie, migraine of zelfs een psychose wanneer je niet naar die klachten luistert. Het lichaam geeft net zo lang signalen af totdat er actie wordt ondernomen. Allerlei oude gedachtenpatronen en dogma’s zijn er veelal de oorzaak van dat we zo lang wachten tot we iets ondernemen.

Een paar voorbeelden van gedachten patronen en dogma’s 

– Niet zeuren, maar doorgaan
– Ik moet door
– Zo erg was het niet
– Niet aanstellen
– Angst voor afwijzing
– Ik kan niemand vertrouwen
– Angst om niet aardig gevonden te worden
– Ze geloven mij toch niet
– Niemand begrijpt mij
– Je hebt geleerd dat je alles alleen moet doen
– Je zit nog altijd in de overlevingsmodus

Wat gebeurt er?
Door teveel in je ‘hoofd te zitten’ wordt er alleen het bovenste deel van je lichaam gebruikt of misschien is zelfs alleen je hoofd actief. Want door allerlei gebeurtenissen kan het zijn dat je weinig contact hebt met je lichaam waardoor de energie niet goed kan doorstromen. Dat betekent dat alle overtollige energie in je hoofd blijft vastzitten en niet de grond in kan. Het stroomt niet door. Je lichaam put uit, je hebt last van duizelingen, je staat wiebelig op je benen doordat de energie én zuurstof niet vrij door het lichaam kan bewegen. Er lijkt geen verbinding te zijn tussen hoofd en lichaam. Alsof er zich een onzichtbare plaat tussen hoofd en lichaam bevindt. Je bent niet geaard ofwel je staat niet stevig met twee benen op de grond. Daarom is het tijd voor verandering.

Wat te doen?
Luister naar je lichaam. Bekijk jezelf en je omgeving alsof je in een helikopter zit. Wat zit je dwars? Wat is je teveel? Welke negatieve situaties maken dat je overprikkeld raakt? Wie haalt jou uit je kracht en vraagt teveel van jouw energie? Hoe is het contact met je lichaam? Wat moet er anders? Ook al weet je nu geen directe oplossing, het is raadzaam om te erkennen dat er iets moet veranderen. Dat is namelijk een eerste stap. Door de erkenning van je lichaam, erken je jezelf en wordt je lichaam intussen al rustiger. Je begrijpt de boodschap. Maak een keus: wil je de verandering aangaan of niet?

Verandering

Wil jij een leven zonder kopzorgen waardoor je leven er vrijer en blijer uit gaat zien? Wanneer je kiest voor deze verandering ga je stap voor stap een plan maken. Kun je zelf de verandering inzetten of heb je hulp nodig? De eerste stap kan een gesprek zijn met een vriend(in) of iemand anders die je vertrouwt. Met vertrouwen bedoel ik iemand waarvan je weet dat deze persoon naar jou zal luisteren en die je zo nodig kan ondersteunen. Doet deze persoon dat niet dan zoek je iemand anders. Lees ook Delen is helen https://praktijkdeoverwinning.nl/delen-is-helen-2/  Door over jouw situatie te praten, kom je vaak vanzelf tot nieuwe inzichten die vervolgens leiden tot oplossingen.

Kortom

Concluderend komt het er op neer dat je los kunt komen van kopzorgen die je beperken in je dagelijkse leven. Tegelijkertijd houd je veel meer tijd over voor leuke dingen, voor je relaties en voor persoonlijke groei. Bovendien krijg je ruimte om je dromen te volgen!

Heb je vragen of wil jij een verhelderend en vrijblijvend gesprek? Ga dan naar yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne❤️