Beren op de weg

Zie jij weleens beren op de weg?
Geen echte beren, maar beren in de vorm van tegenwerking, mislukking, wat als.., financiële tekorten, ingebeelde gevaren, problemen die er niet zijn en denkfouten die geboren zijn vanuit oude overtuigingen. Wie kent daarnaast niet het spreekwoord: Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje? Of denkfouten als: dat is niet voor mij weggelegd, ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg, ik kan dat toch niet, wat zullen anderen ervan vinden?

Iedereen heeft weleens zo’n moment. Niets ernstigs zolang het je niet blokkeert. Sommigen laten zich echter weerhouden door allerlei zaken (beren) die er in werkelijkheid niet zijn. Zij laten zich leiden door angst en zien van alles verkeerd gaan nog voor zij enige actie hebben ondernomen. Zo blokkeer je de uitvoering van je plannen en wensen.

Hoe buig je dit om?

De beren zijn er niet zomaar gekomen en gaan niet zomaar weg. Die gaan pas weg als je er naar kijkt en er iets mee doet. Herken je beren, beren zijn angsten, omarm je angsten. Je kunt bv. al je blokkerende gedachten opschrijven en elke angst onderzoeken. Met onderzoeken bedoel ik dat je de gedachte accepteert zoals deze aanwezig is. Vervolgens ga je kijken of deze gedachte wel reëel is. Is de gedachte niet reëel, welke angst zit er dan nog onder verstopt? Of kun je deze beer wegsturen en negeren?

Innerlijke kind

De meeste foute denkpatronen komen voort uit onze jeugd. Opmerkingen van bv. opvoeders/leerkrachten en negatieve ervaringen die nog niet zijn opgelost, kunnen heel wat onzichtbare beren op onze weg laten lopen. Je wordt dan geleefd door de angsten die toen heel reëel waren, maar nu niet meer. Door in contact te gaan met het innerlijke kind én de negatieve ervaring kunnen de beren omgezet worden in kracht en positieve energie. Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/de-kracht-van-het-innerlijke-kind/

De realiteit van de beer

Stel dat er echt wel zaken zijn die mis zouden kunnen gaan. Ga dan voor jezelf van tevoren na of je het kunt overzien. Het is belangrijk om het overzicht te houden. Stel dat je plannen hebt om de marathon te gaan lopen. Je vertelt aan anderen dat je dit plan hebt. Tevens ben je bang voor reacties als je het niet haalt. Dan is het verstandig om dit bij voorbaat in te calculeren. Jezelf te realiseren dat anderen altijd wel een mening zullen hebben. Door je dit te realiseren, accepteer je de beer en ben je beter bestand tegen de meningen van anderen. Zo kun je elke beer, elke blokkade bekijken en verstandelijk beredeneren. Stel jezelf de vraag of verstandelijk beredeneren voldoende is of dat het nodig is om met je innerlijke kind in contact te gaan. Natuurlijk kan ik jou helpen om beren en angsten om te zetten naar kracht en energie. Stel je vraag of maak een afspraak via: yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne❤️