Leren met een depressie omgaan, is als leren dweilen met de kraan open

Het onbesproken gesprek bij jongeren, de depressie. Het gesprek vindt plaats in het hoofd en de angst en pijn groeit, omdat er niemand echt naar je luistert. Je probeert de angst en pijn weg te slapen, weg te eten of te verdoven met drugs of drank. Wil jij hier verandering in brengen? Ruimte in je hoofd? Vrij zijn van de angst en de pijn? Lees dan verder.

Ervaringen cliënten

Vele cliënten die bij mij komen hebben al een psychologisch traject achter de rug. Een traject met allerlei therapieën en de daarbij behorende diagnoses. Van depressie tot persoonlijkheidsstoornissen tot schizofrenie en nog veel meer. Laten we het houden bij de depressie. Hopelijk kom je in aanmerking voor een reguliere behandeling, want zodra je een keer een suïcidale gedachte had, ben je al te ingewikkeld. Of je bent te slim of het valt allemaal wel mee….. Dit is geen grap, lieve mensen. Dit wordt helaas echt gezegd! Lees ook: https://praktijkdeoverwinning.nl/psychische-labels/

Functie depressie

Een depressie is er niet zomaar en heeft een functie. De functie komt van binnenuit en vraagt om aandacht. Aandacht om te kijken naar de oorsprong van de depressie. Naar de ervaring en de bijbehorende emoties die nooit eerder aandacht kregen op de oplossende manier. Een depressie is een overload van emoties die gezien en gehoord willen worden. Gaat het om jeugdervaringen dan gaat het om het gewonde innerlijk kind. Daar ligt meestal de oorzaak van de pijn.

Niet oplossende manier

Gedragstherapieën en het leren om in het hier en nu te zijn, hebben tijdelijk effect. Je leert omgaan met de depressie zonder de pijn op te lossen. De pijn is net als een kraan die open blijft staan. Je leert vooral hoe je het water moet dweilen.

Vervolgens komt de depressie terug, maar mogelijk in andere vormen zoals suïcidale gedachten, eetbuien, hyperventilatie of psychoses. Kort door de bocht: komt er geen aandacht voor de depressie, dan gaan we over op erger. Net zolang tot de juiste aandacht komt. Het is een onbewust proces. Dan is het te hopen dat je die hulp vindt. Verslavingen liggen op de loer en voor sommige mensen is het te laat en hebben zij besloten om uit het leven te stappen.

Oplossende manier

Zoals gezegd heeft de depressie te maken met onverwerkte traumatische ervaringen, grote of kleine. Wat ik mijn cliënten aanbied is om samen met jou te zorgen dat de innerlijke kracht weer aangewakkerd wordt. Tenslotte heb je de nare ervaringen overleefd! Weet je nog hoe sterk je toen was? Vervolgens maken we contact met het innerlijke kind, het kind dat op een zekere leeftijd iets heel naars meemaakte. Zwaar? Natuurlijk zijn er leukere dingen te bedenken. Maar ik kan je zeggen dat er zoveel meerwaarde als rust en vrijheid voor in de plaats komt.

Drie keer niks!

Een cliënt: ik vroeg de cliënt bij de eerste keer hoe ze het vond om nu bij mij te zitten. De reactie: ik vind het 3x niks! Samen lachten we er om. De gedachte en angst werd uitgesproken en het mocht er zijn. Aan het eind voelde de cliënt rust en vrijheid!

Je heb de nare ervaringen overleefd! Weet je nog hoe sterk je toen was?

Sessie

Ik nodig je uit om een afspraak te maken voor een sessie. Daarna besluit je zelf of je door wilt gaan of niet. Tenslotte ben jij de baas over jezelf en maak jij jouw eigen keuzes. Na een paar sessies sta je weer stevig en ben je krachtig genoeg om de oude pijn op te lossen. Zo maakt de depressie plaats voor een gevoel van vrijheid en opluchting. Het kan echt!

Ik weet wat ik jou kan bieden, nu jij nog! Maak vrijblijvend een afspraak via het contactformulier of stuur een email naar yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne  ❤️