Van binnen naar buiten

Om je angst te overwinnen is het soms  nodig om eerst naar binnen te gaan vóór je naar buiten gaat. Je hebt een plan, een doel, een droom. Maar om de stappen te zetten die nodig zijn om je plan uit te voeren zodat je je doel kunt bereiken, lukt je niet. Telkens schuif je het op en je hebt allerlei redenen om uit te stellen. De droom blijft een droom. Je hebt er bv. het geld niet voor, je maakt er geen tijd voor en je bent misschien bang wat anderen er van vinden. Of je bent bang om te falen, je denkt dat je het uiteindelijk toch niet kan. Allerlei blokkerende gedachten die je weerhouden om je doel te bereiken. Het kan om allerlei zaken gaan. Misschien wil je veranderen van baan, zingen of dansen, je wilt gaan sporten, misschien wil je iets tegen iemand zeggen, voor jezelf opkomen, je menig geven, je relatie beëindigen of je relatie juist beter maken door iets te veranderen, meer tijd voor jezelf maken, mediteren etc.

Nu heb je twee keuzes:

  • Je laat het voor wat het is en je laat je doel, plan of droom varen
  • Of je gaat in de ruststand en je keert naar binnen om te zien wat je weerhoudt

Welke keus maak jij?

Over de eerste keus hoef ik niet veel te zeggen. De tweede keus biedt kansen. Keer naar binnen, mediteer en vraag jezelf af waarom die gedachten er zijn. Waarom dit uitstel- en vluchtgedrag? Welke angst zit hieronder? Waar is deze angst ontstaan? Veelal zijn angsten ontstaan in je jeugd. Op welke leeftijd is er iets gebeurd wat je bang heeft gemaakt? Hebben bv. ouders of leerkrachten negatieve opmerkingen gemaakt zoals: dat kun jij niet? Mocht je creatief zijn en fouten maken? Stond (sta) je in de controlestand en moe(s)t alles perfect zijn? Deze vragen kunnen je helpen om bij de onderliggende angst te komen.

Contact met het innerlijke kind

Zodra je je bewust bent waar de angst vandaan komt, kun je er iets mee doen. Je maakt contact met je angst, met de angst van je innerlijke kind. Je laat weten dat het logisch is dat je als kind toen bang was. Daarmee erken je de angst en erken je je innerlijke kind. Vervolgens maak je je innerlijke kind duidelijk dat je begrijpt dat deze angst er toen was. Je accepteert de angst van toen en op een liefdevolle manier kun je nu je innerlijke kind laten weten dat het veilig is. Toen niet, maar nu wel. Dat je nu groot en volwassen bent om (nieuwe) stappen te zetten. Bedenk wat er zou kunnen gebeuren zodat je voorbereid bent op de gevolgen. Laat het innerlijke kind weten dat jij er voor zorgt dat het veilig is.

Kortom:

je luistert naar je innerlijke kind, je geeft het aandacht, je erkent de angst en laat de angst los. Zo ontstaat er ruimte voor het innerlijke kind om mee te groeien met jou als volwassene. Voor het innerlijke kind dat angst heeft ervaren is het fijn om te laten weten welke stappen je gaat zetten en daarnaast kun je vertellen hoe jij er voor zorgt dat het veilig is en blijft. Op deze manier word jij diegene die jij als kind nodig had.

Hulp

Kun je deze angst zelf oplossen of heb je iemand nodig die je hierbij helpt? Ik kan jou helpen om in contact te gaan met jouw angst en innerlijke kind zodat ook jij stappen kunt zetten om je droom werkelijkheid te maken: yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne❤️