Hoe rijmt de Lockdown met Bevrijdingsdag?

Tijdens de Bevrijdingsdag vieren we onze vrijheid, vrij van oorlog en vrij van onderdrukking, feest, samen naar buiten en gezelligheid. Daartegenover zitten we in de Lockdown die ik in mijn vorige blog beschreef als: op slot, binnen, somber en triest. Ook beschreef ik hierin hoe je op een andere en positieve manier kunt kijken naar de Lockdown. Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/lockdown/  Maar dan nog, wat doen we met die Bevrijdingsdag als we beperkt zijn door de maatregelen? Kunnen we die dag misschien tegelijkertijd gebruiken om onze persoonlijke vrijheid te vieren? Of zijn er nog situaties of emoties die jouw vrijheid blokkeren?

Welk gedrag zien we tijdens de Lockdown?

We zien allerlei verschillende reacties van mensen waaronder vluchtgedrag (flight), vechtgedrag (fight), mensen die in bevroren toestand nog altijd in shock zijn (freeze). Ook zien we mensen die accepteren dat de situatie is zoals die is en hier de voordelen uithalen. Door deze acceptatie hebben zij ruimte gecreëerd om de Lockdown vanuit een positief perspectief te zien. Niets is voor niets.

Flight, fight, freeze

Mensen vluchten weg voor de werkelijkheid door bijvoorbeeld nepnieuws te lezen en hierin te geloven. Daarbij zoeken zij (on)bewust naar een dader die deze crisis veroorzaakt heeft. Waar vluchten zij eigenlijk voor? Is dit vluchtgedrag van lang geleden? Ontstaan tijdens een traumatische ervaring waarbij vluchten niet kon? Staat het vluchtalarm nog altijd aan?

Mensen vechten tegen de maatregelen door bijvoorbeeld  de maatregelen bewust te negeren. Hierbij kun je dezelfde vragen stellen als bij het vluchten. Hebben zij te dealen met een onderliggend macht versus onmachtprobleem? Mensen die nog in shock zijn en bevroren lijken, zijn de mensen die niet willen of kunnen begrijpen wat er momenteel gebeurt en soms volledig vastzitten in een stuk onmacht. Stel dezelfde vragen en je hebt een antwoord. Het zijn overlevingsstrategieën. Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/vluchten-vechten-en-bevriezen/  

Bevrijdingsdag voor jezelf

De Lockdown voelt als stilstand. En ja, dat klopt! Door stil te staan gaan weer zien wat écht belangrijk is. We gaan weer beseffen dat wij onderdeel zijn van de aarde waarop wij mogen leven en gebruik mogen maken van de natuur. We gaan dankbaarheid voelen dat we in vrijheid leven zonder oorlog ook al hebben we nu tijdelijk een beperking! Door de stilstand komen wij opnieuw in contact met onszelf. We zien onze schaduwkanten, maar ook onze dromen en wensen. Situaties worden soms pijnlijk duidelijk. Zowel maatschappelijk als persoonlijk. Hoogste tijd om jezelf te bevrijden van angst, zoals pijn, boosheid en verdriet. Maar ook jezelf te bevrijden van oude structuren, negatieve relaties, werk dat niet meer past of stress. Hoogste tijd om vrij aan je hartenwens te werken.  Dat is ook vrijheid, persoonlijke vrijheid.

Hoe kom je bij persoonlijke vrijheid?

Wees eerlijk naar jezelf, durf de feiten te zien. Wat klopt er nog wel en kan zo blijven? Wat klopt er niet meer en heeft verandering nodig? In deze periode komen er zeeën van emoties los die om aandacht vragen. Van welke kun je jezelf nu bevrijden door je bewust te worden dat het er is? Met bewustwording is de helft al opgelost. Welke situaties of emoties hebben een aanpak nodig op langere termijn? Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Bevrijdingsdag is tevens een mooie dag om aan je persoonlijke bevrijding te werken. Zie de feiten, wat moet anders en hoe ga je dat doen. Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp van een vriend, vriendin, familie of een therapeut. Wil je praten? Vragen stellen? Maak een telefonische afspraak via de Contactpagina.

Dankbaar dat ik in vrijheid mag leven! Vier jouw Bevrijdingsdag samen!

Liefs, Yvonne❤️