Delen is helen en een geheim is niet fijn

Delen is helen en een geheim is niet fijn! Onlangs hebben we weer taboedoorbrekende gesprekken gehad met jonge mensen op een MBO. In een groep bleef het in eerste instantie vrij stil, weinig reactie. Vooral het onderwerp seksueel misbruik riep intense stilte op. Wat zou de reden zijn? Er is de afgelopen jaren in de media veel aandacht besteed aan het thema seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten. Er is ruimte gekomen om hierover te spreken, maar deze ruimte lijkt inmiddels alweer opgevuld door stilte en zwijgen. Na een poosje besloot een van de meisjes om haar verhaal te delen met de groep en met ons. Zo sterk! Natuurlijk ga ik haar verhaal hier niet delen. Waar we het met elkaar over eens waren, is het feit dat er schuld en schaamte overheersen na seksueel misbruik. Dat maakt vervolgens dat mensen jarenlang hun mond houden en met een diepgeworteld geheim rondlopen.

Wat is schuld en schaamte?

Kort en praktisch: je voelt schuld als je iets gedaan hebt wat niet mag of je hebt iets naars aangericht voor een ander. Schuld is begrijpelijk en relatief zichtbaar. Schaamte is een gevoel. Het gevoel van slecht zijn, minderwaardig en waardeloos. Het liefst wil je jezelf verstoppen en weglopen. Dat zijn o.a. de gevoelens die achterblijven na seksueel misbruik.

Waarom schuld en schaamte na seksueel misbruik?

Je vraagt je af waarom iemand zich schuldig moet voelen en zich vervolgens voor het misbruik schaamt. Tenslotte wordt het misbruik door een ander gepleegd. De misbruiker zou zich schuldig moeten voelen en zich moeten schamen. Het lijkt de omgekeerde wereld! Wat er gebeurt is dat degene die misbruikt is diep van binnen gefrustreerd raakt om het feit dat hij/zij zelf geen weerstand kon bieden. Hij/zij heeft het moeten laten gebeuren. Dit gegeven roept schuld op en je voelt schaamte om het met anderen te delen. Daarbij wordt er door de misbruiker soms mondeling een schuldgevoel aan toegevoegd. Het is je eigen schuld, had je maar niet …..

Bedreigingen

Bedreigingen hebben een serieuze invloed op het open durven vertellen aan anderen. De  misbruiker laat (bewust of onbewust) weten dat degene die misbruikt is iets slechts heeft gedaan, anders kun je er wel vrij over praten toch? M.n. bij kinderen. En over ‘slechte’ dingen praten roept bij velen weerstand op. Daarnaast wordt er met bedreigingen angst gecreëerd. Angst dat er nare dingen gaan gebeuren als je je mond open doet.

Religie

In vele religies is het nog moeilijk om open over seksualiteit te spreken en staat de maagdelijkheid hoog in het vaandel. Hoe lastig is het voor iemand die misbruikt is binnen dit geloof om hierover te spreken? Uit mijn persoonlijke ervaring met het geloof waarin ik opgroeide, hoort seks niet voor het huwelijk. Als dat wel gebeurde werd je een slet genoemd of erger en uitgesloten uit de geloofsgemeenschap. Kinderen kunnen seksueel misbruik als seks voor het huwelijk zien. Logische kinderlogica. Dus mondje dicht.

Als de maagdelijkheid geschonden is en ja dat gebeurt na seksueel misbruik, worden meisjes in sommige religies verstoten en beschuldigd. Angst om geen huwelijkspartner meer te krijgen en de angst om wraakacties. Genoeg redenen om te zwijgen.

Veiligheid en vertrouwen

Veiligheid en vertrouwen zijn voorwaarden om geheimen te delen. Pas als een kind of volwassene zich volledig veilig voelt en iemand durft te vertrouwen, dan pas wordt er gesproken.

Blij en dankbaar dat ik en de mensen waar ik mee samen werk, vertrouwd genoeg zijn om geheimen te delen. Een geheim is niet fijn en delen is helen! Heb jij een luisterend oor nodig? Zoek jij een vertrouwenspersoon om je geheim te delen en je pijn te verwerken? Wil jij je angsten opheffen? Maak dan een afspraak of stel een vraag op yvonne@praktijkdeoverwinning.nl

Liefs, Yvonne❤️