Tips en tops

Tips voor trauma en herstel. Tops over activiteiten en aankondigingen.

Trauma’s helen?

Ja, dat kan. Hoe dan? Laat ik het in het kort uitleggen.

Een negatieve ervaring hoeft niet per definitie traumatisch te worden. Een negatieve ervaring wordt een trauma wanneer de emoties van deze ervaring geen aandacht krijgen en vervolgens worden weggestopt en onderdrukt.  De emoties worden opgeslagen in het onbewuste of zet zich vast in het lichaam. Als gevolg hiervan kan het zenuwstelsel en/of het lichaam emotioneel reageren op triggers die herinneren aan de negatieve ervaring.

Voorbeeld

Je bent als kind mishandeld en je hebt de emoties hiervan niet kunnen uiten/delen. Zodra je op latere leeftijd een moeder ziet die haar kind een tik geeft, is deze situatie een trigger. Jouw  emoties willen (of je wilt of niet) naar buiten. Dat kan op verschillende manieren: je gaat bv. huilen, je voelt angst, boosheid of frustratie. Bij sommige mensen kan het zelfs angstaanvallen of paniek veroorzaken. Deze emoties vragen om aandacht en zolang je deze emoties blijft wegstoppen, zal elke trigger emoties blijven oproepen. Je reageert vanuit het trauma.

Overlevingsstrategieën

Als kind heb je je gedrag aangepast op de mishandelingen zoals jezelf klein houden, stil zijn, angst voor de mening van anderen, onzekerheid en eenzaamheid. Deze strategieën hebben je geholpen om te overleven. De welbekende overlevingsstrategieën. In de volwassenheid heb je deze overleving niet meer nodig, maar dit gedrag zit nog altijd in je systeem en dat kan je behoorlijk blokkeren in de dingen die je wilt doen.

 Ervaring en emotie scheiden

Je kunt de emoties loskoppelen van de ervaring. De ervaring blijft bestaan, dat is een feit wat je niet kunt veranderen. Lees ook https://praktijkdeoverwinning.nl/feiten-en-emoties/

De emoties kun je de ruimte geven door iemand te zoeken die naar je luistert, waarbij je mag huilen om jouw verdriet, boos mag worden op de ervaring van toen en dat je het gevoel van angst kunt delen. Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Het gaat er om dat je naar jezelf luistert, deelt met iemand die jij vertrouwd en jouw verdrietige kind ziet en hoort. Het kleine kind waar toen niet naar geluisterd werd, het innerlijke kind heeft jou nodig om te kunnen meegroeien.

Het innerlijke kind

Jouw innerlijke kind is niet alleen het kind dat trauma’s heeft opgedaan. Het is ook een zeer krachtig kind dat alles heeft overleefd! Zodra de emoties als verdriet, pijn, angst en boosheid los mogen komen en gezien/gehoord mogen worden, zul je sterker in contact komen met de kracht die jij diep van binnen had verstopt. Door het loslaten van deze emoties krijg je weer ruimte voor fijne emoties zoals blijdschap, liefde en jezelf kunnen zijn. Je hebt nu de kracht om oude, blokkerende patronen  om te zetten naar gedrag waarmee je vooruit kunt en kunt werken aan je dromen en wensen.

Heb ik jou geïnspireerd? Heb jij behoefte aan een luisterend oor die jou tevens kan coachen in jouw proces? Maak dan een afspraak met mij op yvonne@praktijkdeoverwinning.nl  

1-9-2023 Liefs, Yvonne❤

Podcast Trauma

Opnieuw ben ik in een podcast beland!

Heb jij last van trauma’s of iemand in jouw omgeving? Deze podcast van Who am I geeft informatie over trauma en do’s en don’ts om taboes te doorbreken. Hierin deel ik mijn ervaringen in trauma en herstel als ervaringsdeskundige en als therapeut. Want waar je ook vandaan komt en hoe diep de put ook is of was, je kunt er altijd uit!

Ik doorbreek taboes, doe jij mee?

9-5-2023 Liefs, Yvonne❤

22-11-1999 ❤ 22-11-2022
Het roer ging om op 22-11-1999. Magische getallen blijkt nu. Heb ik iets met getallen? Toen niet, nu wel. Vanuit de bloemen stapte ik over naar kinderen in het revalidatiecentrum. Ik was toen 38 jaar jong. Een jaar later startte ik een opleiding. Ik was niet eerder in de gelegenheid geweest om aan mijn maatschappelijke en persoonlijke carrière te werken.
In de periode die volgde, is er veel gebeurd en positief veranderd. Therapieën vanwege oude trauma’s, depressies overwinnen, cirkels doorbreken, herstellen, bouwen aan een nieuwe ik én een nieuwe loopbaan. Diploma gehaald, 15 jaar bij Rijndam gewerkt als pedagogisch medewerker en veel geleerd. Leren kijken vanuit spiritualiteit. Praktijk de Overwinning geopend, Wilskracht en Engelengeduld geschreven, in het onderwijs lezingen gegeven, onderdeel geweest van een Europees project etc.
Het is nu 22-11-2022 en het lijkt erop dat het roer opnieuw omgaat. Ik kan er nog weinig over melden vooral omdat ik nog niet precies weet welke kant ik op ga. Verrassend? Ja en nee. Mijn leven zit vol met verrassingen en inmiddels heb ik geleerd om mee te gaan in de flow. Dus nee, niet verrassend en ja, benieuwd waar het mij zal brengen.
Is het toeval dat ik hiervoor opnieuw de juiste mensen/situaties tegenkom? Nee, toeval bestaat voor mij niet meer. Ik trek aan wie of wat ik nodig heb om te groeien. Het kan gaan om persoonlijke leerprocessen die soms confronterend zijn. Om plotselinge gesprekken met inzichten en situaties of inspirerende mensen. En ik weet dat dit bij iedereen zo werkt als je het wilt en kunt zien.Hoe zie jij toevalligheden?
‘Waar je ook vandaan komt of hoe diep de put ook is of was, je kunt er altijd uit’
22-11-2022 Liefs, Yvonne❤

 

Wat heb jij nodig om je heel te voelen?
‘Jongeren voelden zich vorig jaar het vaakst ‘emotioneel eenzaam’ zo schreef Teletekst gisteren. Daarnaast ‘denkt ongeveer een op de zes jongeren tussen 12 en 25 jaar na over levensbeëindiging’. Trieste berichten.
Ik ken het gevoel van emotionele eenzaamheid, het ‘alleen op de wereldgevoel’ terwijl er zoveel mensen om je heen zijn. Ook ik heb ooit nagedacht om te stoppen met hier op aarde te leven. Dankbaar dat ik een andere keus heb gemaakt. Ik koos ervoor om hulp te zoeken toen ik het niet alleen meer kon.
Ik heb inmiddels geleerd om niet meer afhankelijk te zijn van de liefde, aandacht, verbinding en respect van anderen. Niet dat het altijd lukt, maar toch. We zijn tenslotte sociale wezens en willen graag geaccepteerd worden. Maar als dat niet altijd lukt omdat je anders bent of anders wilt zijn, wat dan?
Je hebt zelf alles in huis om jezelf te geven wat je nodig hebt.
Ervaar je geen liefde van een ander? Wees lief voor jezelf.
Krijg je niet de aandacht die je wilt? Vraag je eens af waarom je die aandacht nodig hebt.
Voel je je eenzaam? Ga terug naar een moment dat je je verbonden voelde met anderen. Hoe voelde dat? Maak dat gevoel groter en groter.
Ontvang je geen respect? De basis van respect zit in jou. Wanneer jij jezelf respecteert, doet een ander dat ook.
Uit mijn praktijkervaring weet ik dat niet alleen jongeren met deze thema’s te maken hebben. Ook volwassenen en ouderen. Als het je zelf niet lukt om deze belangrijke verbinding opnieuw met jezelf te maken, help ik jou daar graag bij. Verbinding met jezelf betekent verbinding met anderen, met mensen die bij jou passen.
Ik wens jou liefde, aandacht, verbinding en respect! Je bent het meer dan waard!
30-9-2022 Liefs, Yvonne❤️

Waar haalde je telkens de kracht vandaan?

Die vraag werd gesteld door een student van het Albeda. Goeie vraag. Sowieso heb ik een sterke wil om zaken van een kant te bekijken zodat ik er iets mee kan. Dat ik Iets van negatief naar positief kan veranderen. Daarbij de wilskracht om door te gaan, om te overwinnen. Die drang heeft er diep van binnen altijd gezeten.

Daarbij geloof en geloofde ik altijd in positieve verandering van de mens. Wie wil dat nou niet? Soms naïef, want er zijn mensen die niet positief willen veranderen en blijven volharden in hun eigen pijn en angst. Ik geloofde dat mijn ouders op een dag zouden veranderen. Lang ging ik mee in mijn bemiddelingspogingen om mijn ouders te ‘redden’. En ik niet alleen. Hulptroepen genoeg. Zij wilden echter geen hulp, want de hele wereld was gek behalve zij. Aldus mijn ouders.

Hoe ik de kracht had om mijn jeugd te overleven:

Niet nadenken, doorgaan als of ik een automatische piloot was. In die periode had ik geen tijd om hierover na te denken. Ik had het te druk om ‘voor mijn ouders te zorgen’ en te overleven. Pas veel later tijdens mijn therapie periode waren er vele momenten dat ik mij leeg voelde. Niet meer wist waar mijn kracht gebleven was. Op die momenten gebeurde er altijd iets om mij heen. Iets dat mij afleidde van mijn ‘krachteloosheid’. Een kind dat viel, een boodschap die dringend gedaan moest worden. Dit leidde mij af van de gedachte dat mijn kracht misschien wel eens op zou zijn.

Wat als je denkt dat kracht op is?

Verander wat je kunt veranderen en accepteer wat je niet kunt veranderen. Hiermee gebruik je je kracht functioneel. Daarnaast is het van belang dat je jezelf oplaadt net als een oplaadbare batterij. Zoals je lichamelijk moet herstellen na een griep, herstel je de krachtcentrale van je eigen systeem door rust te nemen. Accepteer dat je mens bent en geen robot. Accepteer ook dat je kracht soms gewoon ff weg is. Als je de marathon gelopen hebt, is je lichamelijke energie ook op. Hetzelfde geldt voor de geest en het doorzettingsvermogen.

Gouden bal

Misschien een tip voor jou als je het gevoel hebt dat je kracht op is. Stel je een onzichtbare gouden bal in je buik voor, een soort krachtcentrale. Je creëert hierin kracht en nieuwe energie. Probeer maar eens te voelen. Deze bal kun je in gedachten groter maken zodat je lichaam wordt gevuld met de kracht die je nodig hebt. Toen ik deze gouden bal had gecreëerd, heb ik het vaak gebruikt.

Ook jij hebt de kracht die je nodig hebt!

16-3-2022 Liefs, Yvonne ❤️

Altijd angst totdat….

Met angstzweet en hartkloppingen ’s nachts naar de wc, wanneer je vreemde geluiden hoort of boodschappen wilt doen. Maar ook bang om de verkeerde dingen te zeggen, niet aardig gevonden te worden, bang voor reacties van anderen, bang om mensen te ontmoeten.

Ik ben niet de enige die hiermee moest dealen en ik zette allerlei overlevingsstrategieën in zodat anderen het niet merkten. Ontwijken, vluchten, tellen en controleren. Een houding aannemen, een harnas om mij heen en mijn masker op. Voor de buitenwereld kwam ik sterk over, maar van binnen voelde het totaal anders. Cliënten herkennen dit en durven het mij te zeggen.

Ik zie studenten in een klas die zich goed laten horen, die weten wat ze willen. Althans, zo lijkt het. Zij heeft alles op de rails, een gezin, de opleiding en haar stage. Maar er knaagt iets en zij weet wat er knaagt. De emoties van haar jeugdtrauma is door een situatie weer opgelaaid. Zij zoekt hulp en krijgt drie verschillende diagnoses. De depressie wordt aangepakt, vooral hoe je hiermee om moet gaan. De andere twee staan vooral genoteerd.

We gaan aan de slag. Zij herkent en erkent haar angsten net zoals ik ooit deed. Verstandelijk weet je dat het niet nodig is om zo bang te zijn, maar het gevoel is sterker. Het innerlijke kind is sterker. Dat weet je een poos te onderdrukken door de overlevingsstrategieën die ooit ingezet zijn. Die werken dan ineens niet meer.

Het innerlijke kind wil gezien en gehoord worden, het kind van toen wil nu aandacht wat het toen zo nodig had. Het innerlijke kind wil getroost worden en horen dat het nu veilig is. Een kind dat zijn knie kapot valt, laat je ook niet liggen toch? Je troost het kind, maakt de wond schoon en geeft het een knuffel. Het krijgt aandacht voor wat hem is overkomen. Zo is het ook met het innerlijke kind. Hoe langer je het negeert, hoe harder het gaat roepen. En onbewust creëer je allerlei overlevingsstrategieën totdat ook die niet meer voor je werken.

De aandacht die ik aan mijn innerlijke kind gaf, maakte dat mijn angsten afnamen en nu geminimaliseerd zijn. Daarmee heb ik geen harnas, masker of andere overleving meer nodig. Mijn buitenkant komt nu overeen met mijn binnenwereld. Dat zie ik ook bij mijn cliënten gebeuren. Dan maakt mijn hart een sprongetje van blijdschap! Ik gun het anderen wat ik ook mijzelf gegund heb. Een beter leven los van oude angsten.

6-10-2021 Liefs, Yvonne❤️

Ik gebruik…..te om te overleven
Haar overlevingsmechanismen raken uitgeput. Ze gaat GHB gebruiken om haar helse pijnen te onderdrukken. Dat werkt een tijdje totdat straatvrees en paniekaanvallen haar leven gaan beheersen. Haar opleiding,, stage en relatie lijden hieronder.
Ze zoekt hulp in het reguliere zorgcircuit. De hulp krijgt ze totdat zij eerlijk vertelt dat zij GHB gebruikt. Vervolgens krijgt ze de boodschap dat zij eerst moet gaan stoppen met de drugs en daarna terug kan komen.
Ze wordt keihard afgewezen! Net zo afgewezen als ooit door haar moeder toen zij nog een jong meisje was. Het gaat slechter en slechter. Gedachten over zelfdoding spelen door haar hoofd.
Hoe kun je de waterkraan dicht draaien als je niet weet hoe? Hoe ruim je het water op als je geen dweil hebt?
Via via komt ze bij mij terecht. Ze vertelt haar hele verhaal op één ding na. Ik vraag haar om eerlijk en open te zijn. Juist wat er niet gezegd wordt, is van het grootste belang. Tijdens de tweede sessie vertelt ze schoorvoetend dat zij gebruikt, klein en angstig. Haar spanning is voelbaar.
Ik heb geen oordeel en wijs niet af. Afwijzing is tenslotte haar grootste angst en tevens haar grootste nachtmerrie. Haar gebruik van drugs is haar overlevingsstrategie. Hoe kun je deze afwijzen? Wordt een eetstoornis afgewezen? Ga maar eerst weer leren eten en kom dan maar terug? Nee toch?
Na een aantal sessies pakt ze haar school en stage weer op. We hebben de pijn aangepakt en het innerlijke kind getroost en omarmd. De GHB heeft zij na 6 jaar losgelaten. Ik vroeg haar: waar lag jouw keerpunt? Ze vertelde dat haar keerpunt lag in het moment dat ik haar gebruik accepteerde, geen oordeel en geen afwijzing. Trots op hoe zij heeft aangepakt en doorgepakt!
Lang leve de acceptatie!
3-10-2021 Liefs, Yvonne❤️
De hoe is het vraag
Vraag 1: Hoe is het met je? Goed!
Vraag 2: Hoe is het met je? Gaat wel..
Vraag 3: Hoe is het met je? Niet zo goed….
Soms moet je doorvragen voordat je het juiste antwoord krijgt. Pas na de derde keer krijg je het werkelijke antwoord. Hoe dat zit?
Er is een verscheidenheid aan mensen, dus ook een verscheidenheid aan onderliggende gedachten en patronen. Sommigen stellen de hoeishet vraag als formaliteit en dan zegt de ‘automatische piloot’ dat het goed gaat. Anderen stellen de vraag vanuit eigen controle: als ik weet dat het goed met jou gaat, ben ik veilig. Weer anderen stellen de vraag vanuit de behoefte om hun eigen leed of zorgen te delen. En dan zijn dat tevens diegenen die het altijd erger of zwaarder hebben dan jij. Althans, dat voelen zij zo.
Kleine anekdote: M: hoe gaat het met je? Ik: Goed en met jou? M: ja ook goed. Ik: dan zijn we weer lekker bijgepraat.
En deze: Ik: hoe is het met je? R.: goed en tegelijkertijd draait hij zijn gezicht weg. Ik vraag voor de tweede keer: hoe is het met je? Schaapachtig en een beetje lachend zegt hij weer dat het goed gaat. Vervolgens maak ik oogcontact met hem en stel de hoeishet vraag voor de derde keer. Dan volgt het echte antwoord. Het begint met een k en eindigt op ut.
Natuurlijk kan het ook goed gaan met iemand, dus waarom zou je dan doorvragen? Interesse? Vanuit interesse kun je doorvragen: wat gaat er dan goed? Soms krijg je alsnog te horen wat er niet zo lekker gaat. Je hebt sowieso een gesprek in gang gezet vanuit interesse.
Het gaat om de intentie die je zet. Wil je echt weten hoe het met iemand gaat of stel je de vraag met andere intenties? Is ook prima, maar wees je ervan bewust welke bedoeling je hebt bij de vraagstelling.
Stel je de hoeishet vraag vanuit pure interesse? Dan kan het zijn dat iemand dit niet gewend is en automatisch zegt dat het goed gaat. Stel de hoeishet vraag nog 2x en je zult het echte antwoord krijgen.
Btw, met mij gaat het goed. Na een drukke periode binnen mijn praktijk en de uitvoering van het nieuwe lesprogramma op scholen, de kracht van het kind, komt er nu weer wat rust. Tijd om uit te rusten, maar ook om mij weer te focussen op het nieuwe schooljaar en de jongeren die mij meer en meer weten te vinden. Er zijn opnieuw mooie succesverhalen ontstaan. Daarover later meer.
Voor nu wens ik iedereen een fijne zomer toe. Geniet van de warmte van de zon en de rust van de natuur. Laat je lijf en geest verwennen!
13-7-2021 Liefs, Yvonne❤️

Jij bent sterk!

Mensen die veel hebben meegemaakt, realiseren zich vaak niet hoe sterk ze zijn. Dat komt doordat zij nog altijd in de modus van ‘overleving’ verkeren. Voor mij inmiddels heel herkenbaar. Ik herken dit ook bij anderen. Momenteel ontmoet ik veel jongeren in gesprekken. Zij verkeren nog altijd in emoties als pijn, verdriet of boosheid terwijl de negatieve situaties allang voorbij zijn. Het is soms lastig om te zien waar je staat en om te kunnen zien in welke fase je verkeert.

Dan is het fijn als iemand je kan vertellen dat je enorm sterk bent en alle narigheid hebt overleefd. Sterk genoeg om te overleven en dus ook sterk genoeg om de emoties die je nog dwars zitten, te overwinnen. Het is mooi om te zien dat deze jongeren in hun hart geraakt worden op het moment dat je hen vertelt dat zij zo sterk zijn!

Stappenplan:

1. Realiseer je dat je sterk bent!
2. Erken de vastzittende/blokkerende emoties
3. Accepteer de emoties. Door de emoties te accepteren, accepteer je jezelf
4. Verken wat je met deze emoties kunt doen. Kun je deze zelf toelaten of heb je daar hulp bij nodig?
5. Maak de keus of je alles wilt laten zoals het is of dat je verandering wilt.

Wil jij van overleven naar leven? Realiseer jij je dat je sterk genoeg bent om de verandering aan te gaan? Heb je daar hulp bij nodig?
Neem vrijblijvend contact op.

13-4-2021 Liefs, Yvonne❤️

Zelfliefde

Zelfliefde betekent houden van jezelf, maar ook eigenwaarde en acceptatie. Je bent het waard om van jezelf te houden en je accepteert jezelf zoals je bent. Inclusief je schaduwkanten. Kun je schaduwkanten veranderen? Doe het. Kun je het niet veranderen? Accepteer het. Door jezelf lief te hebben, leg je de basis voor liefdevolle relaties met anderen. Door jezelf lief te hebben, vul je jezelf met liefde en zal de eenzaamheid verdwijnen.
De magische Ho’oponopono mantra uit Hawaii kan je hierbij helpen. Kijk in de spiegel en spreek de volgende woorden:

Het spijt me
Vergeef me
Ik hou van jou
Dank je wel

Je bent niet alleen!

14-2-2021 Liefs, Yvonne❤️

Doorbreken

Affirmatie: Ik doorbreek oude en ongewenste patronen. Oude patronen die geen dienst meer doen en die mij weerhouden om door te stappen naar nieuwe uitdagingen, buig ik om.

Voorbeelden:
– Ik maak mezelf kleiner dan ik ben, is een oud patroon wat ik los mag laten. Ik ben uniek!
– Ik kan het niet, is een oude gedachte. Natuurlijk kan ik het!
– Ik ben waardeloos is een oud denkpatroon. Ik ben het waard!
– Ik kan niet meer veranderen. Wie heeft je dat verteld? Ik kan veranderen!
– Ik kom hier nooit meer uit. Ik ben sterk genoeg om hieruit te komen!
– Ik vind nooit de juiste hulp. Slechte ervaringen? Vanaf nu vind ik de juiste hulp!

2-2-2021 Succes! Yvonne❤️

Affirmatie

Wat is een affirmatie? Affirmatie betekent letterlijk: bevestiging, bekrachtiging.
Vanuit onze jeugd en omgeving zit ons systeem vol met oude, verkeerde en achterhaalde gedachten. Net zoals allerlei dogma’s die vanuit religieuze of andere ideologische organisaties zijn ontstaan. Dit systeem kun je veranderen door regelmatig te benoemen wat je wilt of wat je nodig hebt. Stel dat je jezelf minderwaardig voelt dan weet je systeem niet anders dan dat je weinig / niets waard bent. Met als gevolg dat mensen je als minderwaardig behandelen.

Met affirmaties kun je dit minderwaardige gevoel omkeren door telkens in gedachten of hardop te benoemen: ik ben waardevol of ik ben het waard. Gedachten zijn enorm sterk en je hersenen geloven jouw gedachten. Tevens betekent dit dat gedachten je positief of negatief kunnen beïnvloeden. Sommige gedachten zitten zo ingebakken dat je ze niet eens meer herkend. Tijd om dat eens te onderzoeken. Wat zijn jouw negatieve gedachten? Wanneer je deze herkent, kun je deze veranderen met een affirmatie. Hoe vaker je de affirmatie herhaalt, hoe krachtiger de energie van die gedachte wordt. Vervolgens zal jouw systeem positief veranderen en positieve veranderingen aantrekken.

26-1-2021 Liefs, Yvonne ❤️

Ik zie wat jij niet ziet…..

Onlangs sprak ik een 9 jarig meisje. Ze was verdrietig en vroeg zich af waarom mensen zo naar doen. Zij voelt zich angstig in deze wereld en is vaak bang. Een thema wat bij veel kinderen en jongeren speelt.
Daarbij vertelde zij nog iets: ze ziet overleden mensen. Ze spreekt hier nauwelijks over, maar het maakt haar extra bang.
Het feit dat ik naar haar luisterde, echt luisterde, maakte dat zij zich veilig genoeg voelde om dit te delen. Het mag er zijn.

Dit meisje is niet de enige die hiermee worstelt. Tenslotte is het zien van overledenen een taboe en voor velen een verzinsel. Door het als verzinsel te beschouwen, voelt het kind of jongere zich niet gehoord. Het is een verzinsel en het mag er niet zijn. Vervolgens loopt het kind of jongere met een probleem dat niet opgelost wordt. Zo wordt het een geheim en geheimen creëren eenzaamheid.

Tip 1: luisteren is ook in dit taboe onderwerp belangrijk. Ook al zie je het zelf anders, luister wat het met het kind of jongere doet. Het mag er zijn.
Tip 2: vertel dat het kind of jongere de overledenen kan wegsturen het licht in. Zo leert hij of zij de regie zelf te nemen en dat de overledenen naar een goede plek worden gestuurd. Dit geeft rust.

21-1-2021 Liefs, Yvonne ❤️

Help!

Tijdens de kennismaking in groep 4 van een basisschool gebeurde het volgende. Op mijn vraag hoe een van de jongens heet, noemt hij zijn naam. De volgende vraag: wat vind je leuk om te doen? De jongen antwoord: zelfmoord plegen…….

Een wel heel bijzonder antwoord voor een kind van rond de acht jaar. Allerlei vragen doemen op. Is dit een grap? Heeft hij werkelijk een doodsverlangen? Waarom dan? Vraagt hij ‘slechts’ aandacht? Welke boodschap zit hieronder? Wat speelt er rond deze jongen en/of waar komt hij niet uit? Waar heeft hij hulp bij nodig?

Dit is waarom we een nieuw programma hebben ingezet: De kracht van het kind. Kinderen leren zelfvertrouwen/zelfrespect te ontwikkelen, nee te zeggen en hoe om te gaan met geheimen.
Ken jij kinderen die je een ‘nietpluisgevoel’ geven? Neem hen serieus, maak contact met het kind en luister. Zonodig kun je anoniem contact opnemen met Veilig thuis om informatie in te winnen. Basisscholen in en rond Rotterdam kunnen gratis het lesprogramma inzetten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lieke de Haan of Aloali Kananpour van Stichting Confro. Natuurlijk kun je ook mij benaderen.

4-1-2021 Liefs, Yvonne ❤️

Midwinter Solstice

De kortste dag, de langste nacht
Op zoek naar licht zodat het donker verzacht
Het ritme van het jaar telkens weer
Maar donker doet soms heel veel zeer

Donker is nodig om het licht te kunnen zien
Om oude patronen los te laten misschien
Relaties worden soms ontbonden
Omdat zij het licht niet zien konden

Midwinter, de terugkeer van het licht
Wat helderheid geeft en een beter zicht
Is jouw innerlijke lichtje al aan?
Of wil je het donker pas later verslaan?

Een mooi moment om ieders lichtje te ontbranden
Voor diegenen die in angst verzandden
Ervaren we niet allemaal eens donkere tijden?
Stop nu met jezelf te kastijden

Steek jouw innerlijke kaarsje aan
Geef het lucht door naar buiten te gaan
Aandacht en passie voor jouw licht
Helpt je aan overzicht

Midwinter, het lichtjesfeest
Het licht terug van weggeweest
Geniet van het licht en van een warm hart
Vanuit het donker naar een nieuwe start!

21-12-2020 Liefs, Yvonne❤️

Positief denken kun je leren

Positieve gedachten creëren positieve ontwikkelingen. Oorzaak en gevolg, een vaststaand feit. Hoe doe je dat als alles negatief lijkt en je geen lichtpuntje kunt zien? Begin bij het begin. ‘Ik zie geen lichtpuntje’ kunt je omkeren naar ‘ik wil een lichtpuntje zien’. Door vast te houden aan het niet (willen) zien van het lichtpuntje zal er weinig veranderen. Ik neem aan dat je verandering wilt. Dus vraag je ‘ik wil een lichtpuntje zien’ en blijf dat regelmatig herhalen. Uit ervaring weet ik dat het in het begin best lastig is, maar ik heb ook ervaren dat positief denken mij heel wat positieve ontwikkelingen heeft gebracht. Neem van mij aan dat ik weet hoe donker het kan zijn! Lees de pagina Boek Wilskracht en Engelengeduld.

De ‘bodemloze put’ waarvan je denkt dat je daar nooit meer uitkomt, kun je in gedachten bv. traptreden geven of een touw om je aan op te trekken. Traptreden in de vorm van mensen die je helpen of naar je luisteren, ideeën of inzichten die je verder helpen of andere handvatten die je op dat moment nodig hebt. Denk bv. aan vertrouwen, vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt. Herhalende gedachten als ‘ik heb vertrouwen’ of ‘ik ben sterk en ik kan het’ zijn gedachten die een positief proces inzetten. Wanneer je dit regelmatig zegt of denkt, dan ga je het op een zeker moment ook voelen. En wanneer je het kunt voelen, ontstaat er een positieve energieverandering die ervoor zorgt dat je aantrekt wat je op dat moment nodig hebt. Wees je bewust van je gedachten, want dat zend je uit.

9-11-2020 Liefs, Yvonne❤️

Samen is verbinding

Voor verbinding hoef je niet letterlijk naast elkaar te staan. Verbinding is er ook op afstand en in gedachten. Word je weleens gebeld en zeg je: ‘ik zat net aan je te denken.’ Je praat net over iemand en die persoon komt binnenlopen. Of: ‘Dat is toevallig, jij zegt wat ik net dacht.’ Op energie niveau zijn we onzichtbaar en telepathisch met elkaar verbonden. We weten allemaal dat het er is, maar gebruiken het nauwelijks. Spreek je positief over de ander? Dan zal die persoon dat (onbewust) voelen. Zo ook als je negatief spreekt. Je zendt dan negatieve energie.
Hiermee trek je ongemerkt negatieve of positieve energie aan. Op dit moment wordt er veel negatief gesproken ten tijde van de gezamenlijke crisis. Want ja, samen zijn we één, dus we voelen het allemaal. Realiseer je hoe jouw gedachten, woorden en gedrag zijn.
Denk liefdevol, spreek liefdevol en uit je liefdevol. Hoe meer mensen vanuit warmte, liefde en positieve verbinding leven, hoe eerder de angst overwonnen wordt. Ja, het is een uitdaging, maar je kunt het!

4-11-2020 Liefs, Yvonne❤️

De basis is het innerlijke kind

Het innerlijke kind heeft invloed op jouw leven. Heb je als kind nare ervaringen opgedaan die nog niet zijn gehoord of gezien? Het innerlijke kind zal situaties aantrekken om aandacht te vragen. Die situaties zijn niet altijd leuk en soms begrijp je ook niet waarom dezelfde soort situaties zich telkens opnieuw aandienen.
Door oude pijn, verdriet, frustratie of boosheid te erkennen, kun je hier aan werken en het omkeren. Dat geeft ruimte om het blije en tevreden kind te zijn wie het werkelijk is. Met als gevolg dat ook jij als volwassene blij en tevreden kunt zijn.

20-8-2020 Liefs, Yvonne❤️

Houd je doel voor ogen

Of je nu wilt leren om vaker Nee te zeggen, gezonder wilt gaan eten of aan een nieuw project werkt, houd je doel voor ogen. Jouw gouden bal. Door beperkende gedachten, innerlijke weerstand, angst of projectie van anderen kun je vertraging oplopen. Op zich helemaal niet zo erg. Wees je vooral bewust dat dit gebeurt of kan gebeuren zodat je de draad weer snel kunt oppakken. Het zijn de laagjes waar je doorheen gaat om bij de gouden bal te komen. Houd het doel dat je wilt bereiken telkens opnieuw in gedachten. Succes met jouw gouden bal en een heel fijn weekend!

18-7-2020 Liefs, Yvonne❤️

Affirmatie

Een affirmatie is een positieve zin die je denkt of uitspreekt. Gedachten en uitspraken beïnvloeden gedrag. Gedrag heeft gevolgen. Heb je negatieve gedachten? Grote kans op negatieve gevolgen. Je raadt het al, positieve gedachten hebben positieve gevolgen. De wet van de aantrekkingskracht: wat je uitzendt, trek je aan. Maak een positieve zin voor jezelf in wat je wilt of wat je nodig hebt. Herhaal deze zin vaak. De reactie is niet direct, omdat je systeem aan het positieve idee moet wennen. Naarmate je de zin vaker uitspreekt, komt er gevoel bij. Het gevoel hoe het zou zijn als het al zo is. Laat elke ‘maar’ achterwege. Een ‘maar’ werpt blokkades op. Zeg vooral wat je wilt en zeg niet wat je niet wilt. Op deze manier buig je negatieve gedachten en gedrag om. Wat wil jij of wat heb je nodig? Spreek het uit en vertrouw!

Voorbeelden van affirmaties:

  • Ik ben het waard om ….
  • Ik wil positieve verandering
  • Ik stop met oordelen over mijzelf én over de ander
  • Ik kies voor liefde
  • Ik ben dankbaar voor pure vriendschap
  • Ik stap door naar nieuw werk
  • Ik kies voor gezond eten
  • Ik vraag om hulp
  • Ik sta in mijn kracht
  • Ik wil …..
  • Ik stop negatieve gedachten
  • Ik wil positieve gedachten

14-7-2020 Liefs, Yvonne❤️

Energetisch aarden

Dit betekent stevig op de grond staan, verbonden zijn met de aarde. Ben je niet geaard dan geeft dit lichamelijke en psychische klachten. Klachten die kunnen variëren van zweverigheid tot psychoses. In feite gebruik je slechts de helft van je lichamelijke kracht én je gebruikt maar de helft van je energie. Zout werkt aardend en heeft tevens een reinigende werking.
7-7-2020 Liefs, Yvonne❤️

Links en rechts

De linkerkant van het lichaam draagt de gevoelskant. Daar zitten emoties opgeslagen. De rechterkant van het lichaam kan zich laten voelen als er actie nodig is. Zo vertelt je lichaam als een soort zendmast wat je te doen staat. Heb je last van lichamelijke klachten aan de linkerkant dan heb je nog één en ander op te ruimen. Klachten aan de rechterkant geeft aan dat er stappen nodig zijn.   

30-6-2020 Liefs, Yvonne❤️